Jakie właściwości ma olej z opuncji figowej?

Jakie właściwości ma olej z opuncji figowej?

Nieprzypadkowo jest nazywany naturalnym botoksem w butelce. Olej z opuncji – bo o nim mowa – działa antystarzeniowo, a jego właściwości doceniano już w starożytności. Dziś wraca do łask i cieszy się uznaniem wśród tych, którzy stawiają na naturalne kosmetyki.

Opuncja figowa: właściwości

Olej z opuncji figowej ma silne działanie odmładzające. Redukuje zmarszczki, regularnie używany sprawia, że skóra staje się jędrna, sprężysta i elastyczna. Warto podkreślić, że ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne, przyspiesza regenerację uszkodzonego naskórka. Z powodzeniem stymuluje aktywność białek szoku termicznego (HSP), co wpływa na to, że skóra lepiej radzi sobie w niekorzystnych warunkach wynikających z obecności promieniowania słonecznego, wolnych rodników, stresu, szoku termicznego, ale też zanieczyszczeń powietrza i dymu papierosowego. Stosowanie oleju z opuncji figowej sprawia, że cera jest odpowiednio nawodniona, odporna na zniszczenia, w tym foto starzenie się. Poza tym ma działanie antyoksydacyjne.Bariera lipidowa skóry staje się wzmocniona, a niedobory składników tłuszczowych w skórze uzupełnione. To z kolei świetnie wpływa na mikro cyrkulację krwi.

Składniki znajdujące się w oleju z opuncji figowej:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasu linolowy -Omega-6. NNKT odpowiadają za nawilżenie naszej skóry i ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Mogą przyspieszać regenerację skóry uszkodzonej oraz zniwelować suchość skóry i łuszczenie się jej. Bariera lipidowa zostaje odbudowana, a skóra jest nawilżona i napięta. Nic dziwnego, że olejek jest stosowany w trosce o odmłodzenie skóry
  • Witamina E – to naturalny antyoksydant, który świetnie ogranicza starzenie się skóry, regeneruje ją, jeśli jest uszkodzona, nawilża, a również chroni przed promieniowaniem UV.
  • Betalainy – pigmenty o działaniu przeciwrodnikowym, które ograniczają proces starzenia się skóry.
  • Fitosterole – to roślinny odpowiednik występujących w skórze steroli. Te wzmacniają naturalną barierę naskórka, pobudzają regenerację naskórka, ograniczają utratę wody, odpowiadają też za jędrność skóry i jej młodzieńczy wygląd.

Olejek z certyfikatem

To niezwykle ważne, by sięgać po dobrej jakości produkt, koniecznie ten zawierający certyfikat EcoCert. Olej z opuncji figowej Bio Agadir wyróżnia się tym, że ma certyfikat na produkt końcowy, a nie na surowiec. To potwierdza, że jest on rozlewany u producenta w Maroko, który gwarantuje zachowanie całkowitej czystości. Certyfikat daje pewność, że podczas dystrybucji nie nastąpiło zmieszane olejku z innymi zamiennikami. Tego nie możemy być pewni w przypadku olejów rozlewanych poza zakładem produkcyjnym, w którym powstały. Certyfikat sprawia, że mamy pewność najlepszej jakości. Olej z opuncji figowej Bio Agadir nie jest maceratem, nie posiada domieszek innych olejów i parafiny, które mogą osłabiać jego działanie i negatywnie oddziaływać na skórę. To w 100% czysty olej z pestek opuncji figowej z Maroko, z pierwszego tłoczenia, organiczny. Zobacz produkty na domiuroda.pl

Sięgając po olejek warto zerknąć na INCI, czyli wykaz wszystkich składników, które zawiera. Najlepszy olejek to ten zawierający jeden składnik: Opunia Ficus Indica Seed Oil. Potwierdzeniem jakości są też certyfikaty, wspomniany wcześniej EcoCert oraz USDA. Gwarantują one, że taki produkt jest w 100% czystym olejem z opuncji figowej i ma właściwości przeciwzmarszczkowe. Olejki rozlewane nie u producenta, a na miejscu, nie posiadają stosownych certyfikatów. Nie mamy też pewności czy nie są maceratami lub czy nie powstały z miąższu opuncji, a nie z pestek. To znacznie obniża jego skuteczność.

Podsumowując, olejek z opuncji figowej Bio Agadir to starożytna, sprawdzona receptura dostępna również dziś dla tych, którzy w naturalny sposób chcą zadbać o kondycję i wygląd swojej skóry. Co ciekawe, ma aż pięciokrotnie silniejsze działanie niż olejek arganowy. Jest też najdroższym olejkiem przeznaczonym do pielęgnacji i przeciwdziałania starzeniu się skóry. Nie trzeba go przechowywać w lodówce, a jedynie w ciemnym, chłodnym miejscu. Jego data ważności wynosi około dwóch lat. Idealnie sprawdzi się do pielęgnacji wrażliwej skóry wokół oczu, ale również cery dojrzałej, odwodnionej a nawet alergicznej.

 

0
Kiedy sztuka pomaga – arteterapia dla dorosłych Usuwanie ósemek, które jeszcze nie wyrosły. Kiedy należy to  zrobić?

Brak komentarzy

No comments yet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *