Miesiąc na diecie wegańskiej – jak się do niego przygotować?
Możesz być podekscytowany, aby spróbować diety wegańskiej przez miesiąc, ale również zdenerwowany zmianą stylu życia. Jak możesz czerpać korzyści zdrowotne z tej zmiany stylu życia?
Będziesz w stanie ukończyć wyzwanie, poszerzając swoją wiedzę o nowe fakty, liczby i czerpać wspaniałe nagrody. Doświadczysz lepszego zdrowia i wyższego poziomu sprawności fizycznej. Będziesz zdrowszy i bardziej sprawny, niezależnie od tego, jaki jest twój powód przejścia na weganizm.
Nigdy nie było lepszego momentu, aby zostać weganinem. Nie musisz ograniczać spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to, że musisz przestać jeść pełne przygód lub pracochłonne posiłki, ani że narażasz na szwank swoje życie towarzyskie. Restauracje doskonale zdają sobie sprawę z rosnącego popytu na dania wegańskie. W większości supermarketów można znaleźć wiele produktów pochodzenia roślinnego, a także stoiska z owocami i warzywami. Wiele kawiarni sprzedaje również mleko migdałowe i owsiane.
Weganizm jest korzystny dla wszystkich. Jest wspaniały dla zwierząt i ludzi. Każdego dnia dawkuj swojemu organizmowi. Zapewnij sobie odpowiednią ilość wody, odżywiania, ćwiczeń i snu.
Sprawdź również: Diety pudełkowe dla wegetarian i wegan – co oferują?
Upewnij się, że jesteś przygotowany
Planowanie jest kluczowe. W sieci jest wiele przepisów na zdrowe i pyszne posiłki. Możesz również uwzględnić przekąski lub słodycze.
Postaw na suplementację
Możesz również zastanowić się nad suplementami. Suplementacja jest dodatkowym zdrowym elementem. Kapsułki z witaminą D2 mogą być rozwiązaniem, jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości witaminy D poprzez ekspozycję na promieniowanie UV.
Twoim sprzymierzeńcem są mikroelementy, witaminy i minerały. Witamina A, witamina rozpuszczalna w tłuszczach, jest niezbędna dla funkcji wzroku i zapobiegania ślepocie nocnej. Witamina A jest antyoksydantem, który usuwa elektrony z komórek. Zmniejsza to ryzyko rozwoju raka i innych chorób. Ma również wiele innych korzyści zdrowotnych, takich jak spowolnienie procesu starzenia się.
Witamina A znajduje się we wszystkich zielonych, żółtych i pomarańczowych warzywach. Aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie na witaminę A, należy spożywać co najwyżej jedno jej źródło dziennie.
A co z różnymi witaminami z grupy B, takimi jak C, D i E? K? Wapń, miedź, żelazo, magnez, sód, potas, cynk, mangan, fosfor, potas i cynk? Są to niezbędne składniki odżywcze, których potrzebuje Twój organizm. Niedobór któregokolwiek z tych składników może spowodować problemy z Twoim zdrowiem lub poziomem energii.
Pamiętaj o witaminie B12
Dieta wegańska wymaga od Ciebie zwrócenia mniejszej uwagi na niektóre składniki odżywcze niż dieta, która zawiera wszystkie rodzaje żywności.
Weganie są narażeni na ryzyko niedoboru witaminy B12. Dieta wegańska powinna być starannie zaplanowana. Witamina B12 jest niezbędna dla wielu funkcji, w tym produkcji energii, tworzenia krwi i syntezy DNA. B12 jest wytwarzana przez bakterie i najczęściej znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, ponieważ zwierzęta spożywają pokarmy zawierające te bakterie.
Niedobór witaminy B12 może prowadzić do objawów takich jak: Utrata energii, mrowienie, niewyraźne widzenie, słaba pamięć i drętwienie mogą być oznakami niedoboru witaminy B12. Możliwe jest uniknięcie niedoboru. Witaminę B12 można znaleźć w wielu produktach spożywczych, w tym w zbożach, mleku roślinnym i drożdżach.
Zalecana jest również witamina D
Witamina D to kolejna ważna witamina, szczególnie w okresie zimowym. Jest ona niezbędna do prawidłowego wzrostu, rozwoju i utrzymania zdrowych zębów i kości. Reguluje bicie serca i chroni mięśnie przed osłabieniem. Witamina D jest niezbędna do wzrostu komórek i funkcji nerwowo-mięśniowych, co może zwiększyć odporność.
Kiedy nasza skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych UV, witamina D może być produkowana. Jeśli nie mieszkasz na tropikalnej wyspie, nadal możesz uzyskać witaminę D z jaj, nabiału i olejów rybnych …., których weganie nie mogą jeść.
Aby sprawdzić swój poziom witaminy D, warto wykonać badanie krwi. Zwykły suplement może pomóc, jeśli masz niedobór. To może zdziałać cuda. Niektóre suplementy witaminy D mogą nie być odpowiednie dla wegan. Witamina D2 może być używana przez wegan. Jednak D3 może zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego.
Ciesz się swoim jedzeniem, ale bądź ostrożny!
Jeśli spożywasz tylko te składniki odżywcze, których potrzebujesz, jest prawie niemożliwe, abyś przedawkował. Niemożliwe jest spożywanie ich w dużych ilościach, które mogłyby spowodować poważną chorobę. Możesz zjeść 9 funtów szpinaku i wypić 6 litrów wody, a nawet butelkę wódki, wszystko na raz. Nawet szpinak (a konkretnie kwasy szczawiowe) może być śmiertelny. Czy można bezpiecznie jeść całe pudełka płatków śniadaniowych podczas przyjmowania suplementów z kwasem foliowym? Spożywanie zbyt dużej ilości wzbogaconej żywności lub przyjmowanie suplementów może prowadzić do zbyt dużego wchłaniania w ciągu miesięcy lub lat.
Ciesz się kolorami tęczy
To maksymalizuje siłę walki z chorobami dzięki fitochemikaliom. Twój talerz powinien zawierać co najmniej 50 procent warzyw i owoców. Zaleca się spożywanie co najmniej 0,5 kg warzyw i owoców każdego dnia. Szacuje się, że około. Ziarna zbóż powinny stanowić 25 procent Twojego talerza. Aby uzyskać witaminy i minerały, których potrzebujesz, jedz mieszankę węglowodanów złożonych oraz błonnika. Unikaj rafinowanych ziaren. Pozostałe 25% powinno być bogate w białko pochodzenia roślinnego, takie jak fasola, rośliny strączkowe, tofu i tempeh. Wszystkie niezbędne aminokwasy można uzyskać z kombinacji różnych źródeł.
Poszukaj dobrych źródeł białka
Żywność wegańska jest uboga w białko, więc będziesz musiał jeść więcej, aby zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie na białko. Niektóre pokarmy, takie jak szpinak i brokuły, mają tak niską zawartość białka, że trudno je jeść jako główne źródło białka. Białko zwierzęce jest bardziej odżywcze niż białko roślinne i zawiera więcej niezbędnych aminokwasów. Jest łatwiejsze do strawienia i wchłonięcia. Chude mięso i produkty mleczne są od lat wykorzystywane w kulturystyce.
Istnieje wiele wysokobiałkowych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego. Oto ilości na 100g:
- Orzeszki ziemne: 26 g
- Fasola Ming 24 g
- Nerkowce 24 g
- Fasola czarna 21 g
- Ciecierzyca 19g
- Nasiona dyni 19 g
- Nasiona chia 17 g
- Owies 17 g
- Soczewica 9g.
Najlepszym źródłem białka jest ryż lub groch w proszku. Mieszanka obu jest jeszcze lepsza.
Zwróć uwagę na zdrowe tłuszcze i węglowodany
Tłuszcze nienasycone są również ważne w Twojej diecie. Tłuszcze te są obfite w diecie wegańskiej, takie jak awokado i orzechy. Diety wegańskie są bogate w owoce, warzywa i pełne ziarna, więc problemy z węglowodanami nie będą problemem. Na diecie roślinnej możesz się dobrze rozwijać.
Istnieją szczególne zasady dotyczące wzrostu mięśni. Nie stanowi to problemu, jeśli stosujesz dietę roślinną. Dobrze opracowany plan, który kładzie nacisk na podnoszenie ciężarów, właściwe odżywianie i odpoczynek jest kluczem do sukcesu.