Niedoczynność tarczycy – czy jest chorobą cywilizacyjną?

Wiele osób, utrzymujących deficyt kaloryczny, ma problem ze zrzuceniem nadprogramowych kilogramowych. Komplikacje te mogą wskazywać na chorobę związana z niewystarczającą ilością hormonów produkowanych przez organizm. Warto znać dokładną charakterystykę schorzenia.
Opis choroby
Niedoczynność tarczycy stanowi dolegliwość, dotykającą ludzi oraz zwierzęta. Prowadzi ona do spowolnienia wielu procesów metabolicznych. Choroba wynika z niedoboru hormonów tarczycowych, a jej charakterystycznymi objawami są: zwiększona masa ciała, zmęczenie, uczucie chłodu, spowolniona perystaltyka, obrzęki podskórne, łamliwość paznokci i nieregularne miesiączkowanie. Schorzenie może być spowodowane nieprawidłowościami w obrębie gruczołu tarczowego, leczeniem z wykorzystaniem radioterapii lub jodu promieniotwórczego, zbyt dużą podażą jodu, niedoczynnością polekową albo niedostatkiem THR. Chorobę diagnozuje się na podstawie badań hormonalnych. Endokrynolog może zlecić analizę poziomu przeciwciał anty-TPO lub również wykonać dodatkowe USG tarczycy. Warszawa jest miastem, gdzie bez większych problemów możesz umówić się na wizytę. W przypadku pierwotnej niewydolności obserwuje się podwyższenie stężenia TSH. Wtórna i trzeciorzędowa niedoczynność charakteryzuje się natomiast obniżoną tyreotropiną. Leczenie bazuje na suplementacji L-tyroksyny, której dawka dobierana jest do potrzeb konkretnego pacjenta.
Odpowiednie dieta
Niedoczynność tarczycy zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Według ustaleń WHO cztery procent populacji zmaga się z problemami, prowadzącymi do spowolnień procesów metabolicznych. Niedoczynność tarczycy, tak jak inne choroby cywilizacyjne, wynika z prowadzonego przez ludzi trybu życia, w którym niewiele czasu poświęca się na ruch, a spożywane posiłki, obfitujące w węglowodany, są wysokokaloryczne. W przypadku spowolnionych procesów metabolicznych duże znacznie ma nie tylko odpowiednie leczenie, ale także dieta, zawierająca cenne dla organizmu makroskładniki. Osoby, zmagające się z niedoczynnością tarczycy, powinny spożywać produkty, stanowiące źródło jodu, żelaza, selenu oraz cynku. Dieta powinna również dostarczać organizmowi witaminy D. Jod stanowi składnik hormonów tarczycy, a jego odpowiednia ilość zapewnia prawidłową pracę gruczołu, wpływającego na ludzki metabolizm. Pierwiastek ten zawarty jest w rybach, owocach morza oraz wodzie. Żelazo stanowi natomiast składnik enzymu, uczestniczącego w procesie wytwarzania hormonów. Źródłami tego pierwiastka są jaja, szpinak, koper, pietruszka, ryby, mięso oraz produkty zbożowe. Selen bierze udział w przemianie hormonów. Zawarty jest on w orzechach, rybach oraz roślinach strączkowych. Cynk odpowiada za prawidłową pracę ludzkich hormonów. Jego źródłami są: słonecznik, fasola i otręby pszenne.
Niedoczynność tarczycy stanowi chorobę cywilizacyjna, z którą zmaga się wiele osób, mieszkających w Polsce. W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów warto skonsultować się ze specjalistą. Szczegółowe informacje na temat usług medycznych, obejmujących leczenie tarczycy, znaleźć można na stronie CMP.med.pl.