Bakterie – filar zdrowia

Bakterie – filar zdrowia

Od momentu narodzin nasz przewód pokarmowy stopniowo zasiedlany jest przez liczne drobnoustroje. Flora bakteryjna jelit ma ogromne znaczenie dla zdrowia i stanu całego organizmu. Dlatego istotną częścią dbania o własne zdrowie jest kontrola i dbanie na co dzień o właściwy skład mikroflory jelitowej.

Jakie znaczenie ma flora bakteryjna jelit?

Szacuje się, że w przewodzie pokarmowym może być obecnych aż 1500 różnych gatunków bakterii. Dokładny skład flory bakteryjnej jest indywidualny dla każdego człowieka i stale się zmienia pod wpływem wielu czynników. Badania wskazują również na dodatkowe funkcje, jakie spełniają bakterie jelitowe, m.in. obniżanie stężenia cholesterolu we krwi, zmniejszenie ryzyka chorób alergicznych i nowotworów, układu płciowego i moczowego, a także mogą wpływać na stan kości.

Bakterie już od narodzin

W momencie narodzin przewód pokarmowy jest wręcz jałowy. Dopiero w momencie przechodzenia przez drogi rodne i pierwszego karmienia noworodek zostaje zaszczepiony bakteriami od matki i z otaczającego środowiska.

Istotny dla składu i rozwoju flory bakteryjnej jelit jest rodzaj porodu. Istnieje ogromna różnica pomiędzy porodem naturalnym przez drogi rodne a cięciem cesarskim, chociaż dzięki tej wiedzy różnice stopniowo maleją. W czasie porodu naturalnego organizm dziecka otrzymuje od matki najlepiej skomponowane bakterie, zaś w przypadku cesarskiego cięcia noworodek jest wystawiony na wpływy zewnętrzne, a jego flora jest bardziej zróżnicowana. Konsekwencją tego jest większe ryzyko chorób w późniejszym wieku u osób urodzonych poprzez cesarskie cięcie.

Zaburzona flora bakteryjna jelit

Niestety flora bakteryjna nie ma samych pozytywów. Pewne sytuacje i czynniki potrafią zaburzyć proporcje bakterii “dobrych” do “złych” na korzyść tych drugich, co nazywamy dysbiozą. Wówczas warto wspomóc się preparatami ze szczepami bakterii, najbardziej optymalnymi dla zdrowia.

Nowość: Narum+Mumio 200 mg

Narum+ Mumio 200 mg, 30 kapsułek

Suplement Diety

Suplement diety Narum+ Mumio służy do utrzymania składu i aktywności biologicznej normalnej mikroflory jelitowej u dzieci i dorosłych.

Produkt jest wskazany:

  • jako wsparcie podczas i po antybiotykoterapii,
  • przy potrzebie uzupełnienia flory bakteryjnej jelit o bakterie Lactobacillus,
  • przy długotrwałym stresie.

Składniki:

  • Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 (Narine),
  • liofilizowane Mumio ałtajskie,
  • substancja żelująca: guma gellan,
  • substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza.

Zalecana porcja dzienna:

  • Dorośli i dzieci powyżej 12 lat: 2 -3 kapsułki 3 razy dziennie,
  • Dzieci w wieku od 6 do 12 lat:1 kapsułka 3 razy dziennie,
  • Dzieci w wieku od 3 do 6 lat:1 kapsułka 2 razy dziennie.

Podczas wytwarzania produktu jednocześnie wytwarzany jest suchy liofilizowany szczep 317/402 “Narine” i świeży liofilizowany proszek MUMIO. Oznacza to, że podczas uprawy bakterii ze szczepu “Narine” używana jest naturalna świeża masa mumio. Całość doprowadzona jest do formy mleczanu, formy najlepiej dostępnej dla komórek i organizmu. Preparat jest odpowiedni dla wegan.

Historia preparatu.

Levon Akopovich Erzinkyan naukowiec i wynalazca, twórca Mikrobiologii Technicznej w Armenii. Wyróżniał go nieskończony ładunek energii, entuzjazm i ogromna miłość do życia.
Levon Erzinkyan był niezwykle wszechstronną i erudycyjną osobą. Flora i fauna, przemysł i rolnictwo, kraje i narody, historia i literatura – wydawało się, że nie ma takiej dziedziny ludzkiej wiedzy, w której nie byłby dobrze zorientowany. Był naukowcem i encyklopedystą, znał kilka języków (ormiański, rosyjski, gruziński, niemiecki), potrafił grać na ludowych instrumentach muzycznych.

Produkt powstał w 1964 roku po narodzinach wnuczki profesora o imieniu Narine. 
Ponieważ naukowiec badał bakterie acidophilus, wziął do analizy smółkę dziewczynki i tam znalazł bakterie nie występujące nigdzie w przyrodzie, bakterie od człowieka dla człowieka.

Już w 1966 roku bakterie Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine zostały przyjęte przez władze jako obowiązkowe do dodawania do mleka w szpitalach dziecięcych, jako produkt bardzo szybko i bez skutków ubocznych wspomagających zdrowie dzieci.

Ale nie byłoby takiej popularności i szerokiego zastosowania, gdyby nie jeden przypadek. Czteroletnia wnuczka Narine znalazła się na intensywnej terapii z powodu ostrej infekcji jelitowej i dysbakteriozy. Leczenie nie pomagało, wnuczka nie otrzymywała szans na przeżycie, naukowiec zmuszony zaczął podawać wnuczce bakterie które cały czas testował. Dało to pozytywny rezultat, a dziecko otrzymało drugie życie. Po tej sytuacji probiotyk otrzymał oficjalną nazwę Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine.

Badania wykonywane w Moskwie, Chabarowsku, Rydze i na Ukrainie wykazały ogromną szerokość i różnorodność stosowania, a zakres stosowania jest tak obszerny, że szczep Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine umieszczono w kompleksowym leczeniu chorych na raka, białaczkę czy Aids, a łącznie w 15-tu zaleceń metodycznych. Szczep jest częścią programu rosyjskiej Healthy Eating” – listy produktów rekomendowanych dla każdego Rosjanina zdrowego i chorego. Produkt wielokrotnie uznawany za najlepszy produkt mleczny w Japonii, Korei oraz krajach byłego ZSRR.

Więcej informacji o historii i produktach znajdziesz na stronie producenta z Aremenii  http://mynarine.am

Cena preparatu:

Narum+ Mumio (30 kapsułek): ok. 59,90 zł Preparat do nabycia w sklepach zielarskich, jak i w sprzedaży internetowej pod adresem: https://www.mynarum.com/lista-produktow

0
Jakie możliwości daje nam medycyna estetyczna? Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych

Brak komentarzy

No comments yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *