Domowy chleb na drożdżach. Prosty przepis krok po kroku

Domowy chleb na drożdżach. Prosty przepis krok po kroku

Domowy chleb to wypiek, który na pierwszy rzut oka nie należy do kategorii łatwych. Nie da się być bardziej prawdomównym. Ten przepis jest łatwy do wykonania. Do upieczenia tego chleba będziesz potrzebować składników, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni. Zachęcamy do spróbowania!

Zapach ciepłego chleba…

Wyobraź sobie, że Twoją rodzinę budzi aromat świeżo upieczonego chleba. To jest możliwe, obiecuję. Wystarczy, że wstaniesz godzinę wcześniej niż Twoi współlokatorzy lub członkowie rodziny, aby to się udało. Przyjemnie pachnące poranki to konieczność. Nasz przepis na domowy chleb drożdżowy jest łatwy do wykonania, ale jego przygotowanie zajmie Ci 2,5 godziny. Zrobienie go zajmie Ci znacznie mniej czasu. Po tym jak chleb drożdżowy wyrośnie przez godzinę, będziesz musiał go upiec. Możesz robić inne rzeczy podczas gdy chleb rośnie i piecze się lub możesz uciąć sobie krótką drzemkę. Na co czekasz? Zabierajmy się do pracy!

Składniki

  •       – Mąka pszenna typ 500 lub 650 – 800 gramów (5-6 szklanek)
  •       – Drożdże świeże – 25 g (można zamienić na opakowanie drożdży suszonych – 7/8g)
  •       – Woda letnia – 500 ml (2 szklanki)
  •       – Oliwa z oliwek extra virgin – 20 g (2 łyżki)
  •       – Cukier biały – 10 g (1 łyżka)
  •       – Sól – 5-10 g (1-2 łyżki)

Jak widzisz, składniki są łatwo dostępne i wszystkie powinny znajdować się w Twoim domu. Z wyjątkiem drożdży. Możesz zastąpić olej innym olejem roślinnym lub zastąpić biały cukier cukrem trzcinowym, jeśli to konieczne. Z tych składników powstanie duży bochenek chleba, którym może się podzielić kilka osób. Możesz zmniejszyć ilość składników o połowę, jeśli nie potrzebujesz aż tak dużo chleba (po prostu zostaw drożdże w przepisie).

Przygotowanie

  1. Przygotuj zaczyn. Umieść drożdże w misce.
  2. Użyj widelca, aby rozgnieść cukier. Kiedy drożdże się “rozpuszczą”, dodaj 1 szklankę letniej wody i 1 łyżkę stołową mąki. Wymieszaj wszystkie składniki razem i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Drożdże suche mogą być użyte bez cukru. Zamiast tego, możesz wymieszać składniki tak, jak opisano w tym punkcie. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą.
  3. Po 10-15 minutach dodaj zaczyn drożdżowy do mąki i soli. To da ci znać, czy drożdże zaczęły pracować. Dodaj oliwę z oliwek i drugą szklankę letniej wody.
  4. Wymieszaj wszystko razem za pomocą łyżki. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w misce.
  5. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 40-60 minut. Poniżej znajduje się ciasto przed wyrośnięciem.
  6. Po zakończeniu wyrastania, rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg), wstawiając na jego środek formę do pieczenia chleba. Poniżej znajduje się ciasto po wyrośnięciu.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj kulę i umieść ją w płytkim naczyniu żaroodpornym. Posyp naczynie mąką. Możesz teraz zrobić nacięcia w swoim chlebie używając żyletki lub ostrego noża. Pomoże to ciastu lepiej wyrosnąć, a Ty poczujesz się jak artysta – piekarz.
  8. Przykryj ciasto drugą, zwykle niższą częścią naczynia do pieczenia. Piecz przez 30 minut.
  9. Po 30 minutach zdejmij pokrywę i piecz jeszcze przez 20 minut. W tym czasie w domu będzie pachniało świeżym chlebem.
  10. Wyłącz piekarnik i pozwól chlebowi ostygnąć w lekko przechylonym naczyniu. Pozwól mu ostygnąć na desce do studzenia. Nie pozwól mu ostygnąć zbyt szybko.

Poranek z ciepłym pieczywem

Ten chleb jest łatwy do zrobienia. Choć możesz popełniać błędy, warto. Potrzeba trochę czasu, aby chleb wyrósł i dobrze się upiekł. Idealne połączenie chrupiącej skórki i miękkiego środka, a do tego pyszny aromat – ten przepis jest świetny na chleb i śniadanie. Ten chleb jest najlepszy, gdy już ostygnie. Jednak najlepiej smakuje, gdy jest całkowicie wystudzony przed pokrojeniem. Można go podawać z dowolnym połączeniem słodkiego i słonego, a także z twarożkiem, wędliną, hummusem lub dżemem. Jeśli chleb nie zniknie od razu, a chcesz zachować świeżość wypieku przez jakiś czas, włóż go do torby na zamek błyskawiczny. Nie wyschnie, ponieważ nie jest wystawiony na działanie powietrza. Mam nadzieję, że ten przepis okazał się pomocny. Możesz to zrobić, obiecuję. Nie martw się, że mąka będzie wszędzie! Pieczenie i gotowanie to też świetna zabawa!

0
Jak stosować olej lniany na włosy, na twarz? Wszystko co trzeba widzieć o rentgenie cefalometrycznym.

Brak komentarzy

No comments yet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *