Olej z czarnuszki – popularność, korzyści ze stosowania, właściwości

Olej z czarnuszki – popularność, korzyści ze stosowania, właściwości

Czarnuszka jest rośliną pochodzącą z Azji Zachodniej i Europy Południowej. Jej kwiaty są białe lub niebieskie. Czarnuszka ma wiele prozdrowotnych właściwości- korzystnie działa na astmatyków i alergików, wpływa na wzrost liczby komórek odpornościowych oraz pomaga w schorzeniach układu pokarmowego. Z jej nasion tłoczy się olej, który jest wykorzystywany w leczeniu różnych schorzeń, wzmacnianiu odporności oraz kosmetyce. Nazywany jest “złotem faraonów’.

Właściwości prozdrowotne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki jest bardzo pomocny w przypadku dolegliwości układu pokarmowego np. refluksu czy wrzodów żołądka. Powinien być obowiązkowym składnikiem diety osób, które cierpią na te schorzenia. Przy okazji olej z czarnuszki wspomoże również pracę wątroby.

Osoby cierpiące na alergię również powinny się zaopatrzyć w naturalny olej z czarnuszki egipskiej, którego działanie będzie zbawienne w przypadku zmagania się z katarem siennym. Warto również stosować go w przypadku zapalenia oskrzeli jako dodatek leków zapisanych przez lekarza. Olej z czarnuszki sprawi, że oskrzela się rozszerzą, a dzięki temu będą pracować wydajniej, wydzielina będzie łatwiejsza do wykrztuszenia, a czas choroby się skróci.

Olej z czarnuszki pomoże również zmniejszyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, co będzie skutkowało zmniejszeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę oraz miażdżycę. Dzięki niemu także ściany naczyń krwionośnych staną się bardziej elastyczne, a ciśnienie krwi obniżone. 

Jeśli stosujemy olej z czarnuszki, to poziom przeciwciał w naszym organizmie rośnie, przez co jesteśmy mniej narażeni na choroby bakteryjne i wirusowe. 

Potwierdzone zostały także inne działania oleju z czarnuszki:

  • Działanie przeciwgrzybicze
  • Działanie przeciwgorączkowe
  • Działanie rozkurczowe
  • Działanie przeciwpasożytnicze
  • Działanie przeciwnowotworowe

Właściwości kosmetyczne oleju z czarnuszki

Warto stosować olej z czarnuszki również na skórę i włosy (więcej informacji). Jeśli będziemy nakładać go na nasze włosy, to znacznie poprawi się ich kondycja – będzie wypadać mniej włosów i łatwiej będzie pozbyć się łupieżu. Sprawi on również, że włosów zacznie rosnąć więcej. Wystarczy nałożyć go na włosy i skórę głowy na 30 min, a następnie spłukać ciepłą wodą i umyć włosy szamponem. Inną opcją jest dodanie kilka kropli oleju z czarnuszki do naszej ulubionej maski. W przypadku stosowania oleju z czarnuszki na skórę pomoże w walce z trądzikiem, atopowym zapaleniem skóry czy liszajem, złagodzi podrażnienia oraz zabezpieczy skórę przed poparzeniami słonecznymi. Dzięki niemu skóra będzie także bardziej nawilżona i gładsza, a blizny staną się rozjaśnione.

Oleju z czarnuszki możemy stosować również w aromaterapii. Pomoże on się wyciszyć, pomóc w zaburzeniach snu oraz złagodzić stres.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania 

Olej z czarnuszki jest substancją naturalną, więc lista przeciwwskazań jest bardzo krótka. Powinny go unikać jedynie kobiety w ciąży i dzieci poniżej 3 roku życia ze względu na jego działanie przeciwskurczowe. Nie wskazane jest również spożywanie go w innej postaci niż na surowo oraz po 3 miesiącach od otwarcia opakowania.

0
Depilacja laserowa – zalecenia przed i po zabiegu Internet pachnący perfumami

Brak komentarzy

No comments yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *